Wat is nou een escape room? Je hoort het steeds meer. Waarschijnlijk van een van je vrienden of collega’s. Wat is een escape room, hoe is het ontstaan en wat maakt het zo leuk? Wij leggen je graag uit wat een escape room is.
Wat is het nou echt?
In een escape room moet je (samen met anderen) proberen om in een vooraf gestelde tijd te ontsnappen uit een kamer. (dus letterlijk: escapen) Escape rooms zijn er in alle soorten en maten. Wij zouden het omschrijven als een belevenis waarin je voor 60 tot 90 minuten wordt weggetrokken uit de “gewone” wereld en je met je team een rol gaat spelen in je eigen film of game, waarvoor geen script is. Alleen een einddoel.
Afsluiten van de buitenwereld
Voordat je naar binnen gaat begin je met het opbergen van allemaal spullen die je verbinden met de buitenwereld. Telefoons, camera’s, horloges. Maar ook hulpmiddelen als pen en papier, sleutels, boormachines, schroevendraaiers en zaklampen mogen niet mee naar binnen. Alles wat je nodig heb ik in de ruimte aanwezig. Als je naar binnenstapt waan je je op een filmset, compleet met decor. Hier in kan je aanwijzingen vinden om verder te komen. Je lost puzzels & raadsels op, legt verbanden en moet logisch nadenken. Goed samenwerken en communiceren met elkaar is de sleutel tot succes.
Eén of meerdere ruimtes
Regelmatig bestaat een escape room uit meerdere ruimtes. De deuren hier tussen openen zich naarmate je verder komt in het verhaal. Uiteraard tikt de tijd weg en probeer je binnen de tijd de eindoplossing te vinden om zo de deur naar buiten te weten te openen. Escapen! Slaag je daarin binnen de gestelde tijd? Gefeliciteerd! Dat lukt zeker niet bij iedereen! Jullie hebben de escape room gehaald.
Hulp en hints
Nee, we laten jullie niet aan je lot over. Bij ons kijkt en luistert er altijd iemand mee. Deze begeleider kan jullie hints geven als het nodig is, maar je kan er ook zelf om vragen. Na afloop kan je hem/haar vragen stellen als je nog iets wilt weten en maken we een foto als aandenken.
Word ik echt opgesloten?
De naam van een Escape Room impliceert dat je moet ontsnappen en dus wordt opgesloten, maar echt opsluiten doen wij niet. De deur gaat achter je dicht en zit vast met een magneet. Binnen in de kamer zit een rode knop waar je op kan drukken om de deur te openen. In plaats van de deurklink om de deur te openen gebruik je een knop. Natuurlijk is het wel het leukste om te escapen door het hele spel uit te spelen binnen de tijd!
Met wie kan ik een Escape Room spelen?
Je kunt een escape room spelen met iedereen die je maar wilt. Vrienden, vriendinnen, familie en collega’s. Het is aan te raden om de escape room in te gaan met mensen die elkaar aanvullen. Want samenwerken is in elke escape room een vereiste wil je er op tijd uitkomen. Iedereen heeft zijn of haar eigen kwaliteiten en het is belangrijk die zo goed mogelijk te benutten. Een escape room of escape game vormt op die manier een geweldige uitdaging, waarmee je op een bijzondere manier in een live game kunt begeven.
Uitleg Escape Room bij “De Wereld Draait Door”
In de Wereld Draait Door hebben ze een aantal jaren geleden een mini escape room gebouwd. Dit geeft een goed beeld van wat een escape room inhoud. Natuurlijk is bij ons de ruimte veel groter en kan je met meer personen tegelijkertijd spelen.
Hoe zijn Escape Rooms ontstaan?
Het concept escape room dankt zijn oorsprong aan oude computerspelletjes. Crimson Room is één van deze spellen en werd in 2004 een regelrechte hit. Je zat opgesloten in een kamer en met behulp van aanwijzingen en het oplossen met puzzels met voorwerpen die je vind en kon combineren uit deze kamer kon je ontsnappen. Vervolgens kwam je in een volgende kamer of in een volgend level. De eerste games als deze bestonden al in de jaren’80, dus de oorsprong gaat al lang terug. Kom je niet verder in deze spellen kan je hints vragen of je kan een walkthrough vinden op youtube die je laat zien wat je zou moeten doen om verder te komen. Gelukkig zijn deze walkthroughs niet voor real life escape rooms te vinden 🙂
De eerste echte bekende escape room stamt uit 2008, van het bedrijf SCRAP uit Japan. Een paar jaren later kwam het in een stroomversnelling door een Hongaar die met het idee aan de slag ging. Vanaf 2011 kwamen er zo meer en meer Escape Rooms in Europa. Eerst nog in vochtige kelders vol rommel en vuil, gelukkig werd die tijd snel achter ons gelaten.
Het idee verspreide zich snel naar de VS en in 2013 opende de eerste Escape Room in Nederland. Inmiddels zijn er honderden escape rooms in Nederland en zijn we het land met de meeste escape rooms per inwoner. Er wordt steeds meer aandacht gegeven aan originele puzzels, fantastische decors en mooie verhaallijnen. Een computerspel is naar het echte leven gebracht.
Soorten Escape Rooms
Escape Rooms zijn er in allerlei soorten en maten, geen enkele escape room is hetzelfde. En dat maakt het nou juist zo leuk. Je kunt escape rooms blijven bezoeken en aldoor weer opnieuw verrast worden.
Veel zoeken of de beleving
De ene escape room is gericht op het oplossen van vele puzzels, waarvoor de aanwijzingen en attributen moet vinden in de kamer. In deze kamers zijn doorgaans veel slotjes verwerkt. Dit zijn echte old school escape rooms, zoals de eerste generatie escape rooms werden gemaakt. Old school, betekent niet dat dit verouderde kamers zijn. Deze kamers zijn veelal goed uitgedacht en er zit een logica achter hoe alles op te lossen.
Naast kamers met vele slotjes zijn er ook escape rooms waar veel meer techniek in is verwerkt en er geen slot is terug te vinden. Er is dan soms ook lastiger te zien wat een puzzel is en waar je de oplossing moet invoeren. Dit gaat allemaal op in het decor.
Er zijn ook escape rooms waar meer wordt uitgegaan van een totaalbeleving, waarbij de verhaallijn, het decor en puzzels bij elkaar passen. De echte puzzels zijn hier dan soms ook van ondergeschikt belang. De gehele beleving maakt de escape room en soms komen hier zelfs acteurs bij kijken, zoals bij The Great Escape in Zwolle
Het één is niet per definitie beter dan het andere. De ene persoon wil nog steeds het liefste de hele kamer onderste boven halen op zoek naar aanwijzingen en gruwelt van een kamer met een acteur erin, terwijl de andere hier juist bij zweert. Zo is er voor ieder wat wils.
Verschillende thema’s
(Bijna) elke escape room is gemaakt aan de hand van een thema. Veel gebruikte thema’s zijn geschiedenis, horror, misdaad of wetenschap. Sommige locaties kiezen één bepaald thema en werken alle escape rooms die ze ontwikkelen uit in dit thema, Kamer 237 is hiervan een goed voorbeeld, je waant je echt in een hotel. Andere locaties, zoals wij zelf, kiezen er juist voor om uiteenlopende thema’s op één locatie te bouwen, om zo verschillende doelgroepen aan te spreken. Op verzamelsites als escapetalk.nl en escaperoomsnederland.nl kun je de escape rooms selecteren op het thema wat jou aanspreekt en zou de voor jou geschikte escape room vinden.